elektroninen leikkuri, vinyylileikkuri

Plotteri – suomalaisittain elektroninen leikkuri, leikkuupiirturi tai vinyylileikkuri – leikkaa kaikenlaista materiaalia pahvista vinyylikalvoon. Elektroninen leikkuri kaipaa aina plotteritiedoston tai leikkuritiedoston (engl. cutting file). Tässä tekstissä esittelen yksinkertaisten tiedostojen suunnittelemista Brother -valmistajan ilmaisen Canvas Workspace -ohjelman avulla.

 

Plottaus sopii erityisen hyvin luovalle DIY -henkiselle ompelijalle ja askartelijalle, sillä omien kuvien suunnittelu ja plotteritiedostojen luominen ei ole rakettitiedettä. Tietenkin suunnittelua helpottaa, että osaa jokseenkin käyttää tietokonetta. Hyvällä silmällä varustettu tavallinen tallero saa valmistajien ilmaisilla ohjelmilla tehtyä näyttäviä etikettejä tai yksinkertaisia kuvia. Hyvillä kuvankäsittely- ja  piirrustustaidoilla luovuus lähtee lentoon ja hyödynnettävästä ohjelmasta riippuen rajat tulevat vastaan vasta katon yläpuolella.

 

Tässä postauksessa ei ole kyseessä kaupallinen yhteistyö tai rahalliset edut. Olen ostanut kyseisen laitteen jo aikoja sitten, joten kokemukseni perustuvat lähinnä Brother ScanNCut -plotteriin. Mikäli aihe on sinulle vielä uusi tai elektroninen leikkuri on vielä ostoslistalla, voit lukea aihetta esittelevästä blogitekstistäni lisää erilaisista plottereista, siitä mistä valmiiksi suunniteltuja tiedostoja voi ostaa ja kuinka plotteria voi hyödyntää kaikenlaiseen DIY -harrastamiseen.

Elektroninen leikkuri: plotteritiedostojen formaatit

Canvas Workspace -ohjelma on optimoitu Brother ScanNCut -plotterin tarpeisiin. Valmistajien omat ohjelmat tallentavat tiedostot suoraan plotterille sopivaan formaattiin, joten selvitystyö sopivasta formaatista ei ole tarpeellinen. Esimerkisi Brother käyttää .fcm -formaattia ja Silhouet käyttää .studio -formaattia.

 

Ostettujen tiedostojen formaatti saattaa olla toinen, esimerkiksi vektorigrafiikka -formaatti (.svg), jonka useimmat plotterit osaavat lukea tai jonka voi avata valmistajan omassa ohjelmassa ja muuntaa sopivaksi tiedostoksi. Mutta: ostetut tiedostot toimitetaan usein PDF -tiedostoihin pakattuna, jotka pitää purkaa tarkoitukseen soveltuvalla ohjelmalla. PNG- ja JPG -formaatit voi muuntaa plotteritiedostoiksi käyttämällä ”image tracing” -ominaisuutta, mutta kuva vaatii tämän jälkeen useimmiten muokkaamista tai siitä saattaa puuttua osia.

 

On sanomattakin selvää, että valmistajien ohjelmien ilmaisilla versioilla on rajoituksia. Monella valmistajalla on maksullinen ohjelma, jolla saa parempia ominaisuuksia käyttöönsä. Esimerkiksi Brother tajoaa parempaa ”Image Tracing” -ominaisuutta ja Silhouette ei avaa SVG -tiedostoja ilman maksullista ohjelmaa.

elektroninen leikkuri leikkaa paperia

Canvas Workspace

Omistamani elektroninen leikkuri hyödyntää Canvas Workspace -ohjelmaa. Olen ladannut ohjelman saksankielisiltä sivuilta ja vaihdoin kielen blogia varten englanniksi. Löysin Brother -valmistajan suomalaisilta sivustoilta materiaalia ja projekteja lähinnä ruotsiksi, joten jos ruotsi ei pelitä, niin kannattaa kokeilla muiden maiden sivustoja. Kielen voi vaihtaa ohjelman lataamisen jälkeen nopeasti. Esimerkiksi Brother UK -sivustoilta löytyy lisää tietoa leikkurista ja Canvas Workspacen lataaminen onnistuu sivuston kautta suoraan englanninkielisenä asennettuna.

 

Monien plottaukseen tarkoitettujen suunnitteluohjelmien tavoin Canvas Workspace tarjoaa lukuisia ilmaisia Plotteri -projekteja, joihin sisältyy valmiit tiedostot. Nämä projektit voi avata näppärästi Canvas Workspacen kautta jolloin niihin voi vielä tehdä muutoksia esimerkiksi kokoon. Valmis tiedosto tallennetaan (”export/transfer fcm file”) joko muistitikulle tai kaapelin avulla suoraan plotteriin.

Brother Canvas Workspace

Elektroninen leikkuri: yleistä leikkuritiedostojen suunnittelusta

Silhouettimaisuus. Suunnittele kuvat silhouettimaisesti, sillä ne leikataan yleensä yhdestä materiaalista. Mikäli useampia materiaaleja voi latoa päällekkäin, voi kuvasta suunnitella monivärisen. Tällöin jokainen osa leikataan erikseen.

 

Päällekkäiset leikkausviivat. Koska tiedostot koostuvat joskus eri elementeistä, joita on mahdollista yhdistellä toisiinsa, on tärkeää varoa, että näitä elementtejä päällekkäin asetellessa ei jää päällekkäisiä leikkuriviivoja. Usein elementit ovat tasoissa (layers) ja tasojen järjestys määrää leikkausjärjestyksen. Leikkuri leikkaa jokaisen elementin juuri niin kuin se on tasossa esitetty. Näin ollen elektroninen leikkuri saattaa katkaista kuvan kahtia. Eli jos värität kuvat, tarkista lopullisessa työssä, että päällekkäiset leikkuuviivat poistuvat. Käytä tarvittaessa ”Process Overlap” -toimintoja.

 

Koko. Leikkausmaton koko tai lämpöprässin koko vaikuttaa suunnitellun kuvan kokoon. Plotterin leikkuualustassa on usein ruudukko, josta saa hyvän kuvan tiedoston koosta. Liian ohuet viivat menevät helposti rikki leikattaessa ja varsinkin fonteista tulee pientä piiperrystä.

 

Kuvan peilaaminen. Joissakin materiaaleissa on tarkoitus leikata kuva nurjalta puolelta. Esimerkiksi lämpöprässin avulla kiinnitettävä vinyylifolio koostuu itse folion lisäksi usein läpinäkyvästä kalvosta. Tällöin tarkoituksena on, että leikkuri ei lävistä kyseistä läpinäkyvää kalvoa, vaan leikkaa pelkästään värillisen folion. Tämä auttaa kuvakokonaisuuksia pysymään kasassa toiselle materiaalille siirtäessä. Tätä varten kuva pitää usein peilata, sillä kuva keikautetaan leikkauksen jälkeen materiaalille niin, että läpinäkyvän kalvon voi lämpökäsittelyn jälkeen poistaa.

Image Tracing

Image Tracing -toiminto paikantaa esimerkiksi JPG – ja PNG -formaatteihin tallennettujen kuvien ääriviivat ja muuntaa näistä automaattisesti leikkuritiedostot. Usein kuvaa täytyy tämän jälkeen vielä muokata, esimerkiksi poistaa päällekkäisiä osioita.

 

Huomioitan, että vaikka internetistä löytyy paljon lasten suosikkihahmojen tai kuvataiteellisesti lahjakkaiden ihmisten suunnittelemia kuvia, joista voi muokata Image Tracing -ominaisuuden avulla kivoja plotteritiedostoja, niin näihin pätee tekijänoikeudet. Parasta on käyttää omia luonnoksia ja valokuvia, varsinkin jos aikeissa on myydä tuotteita tai julkaista niitä sosiaalisessa mediassa.

image tracing plottaustiedosto

Valmiista kuvioista yhdisteleminen ja piirtäminen

Suunnitteluohjelma toimii kuten kuvankäsittelyohjelma. Voit piirtää kynä-toiminnolla omia kuvioita tai voit hyödyntää ohjelmaan valmiiksi asennettuja valmiita muotoja. Näitä muotoja voi käsitellä erilaisilla toiminnoilla, esimerkiksi ”Process Overlap” tai ”Create Offset line”. Voit myös ryhmitellä elementtejä toisiinsa, peilata, täyttää kokonaisen sivun kuvilla tai taivuttaa kuvia uuteen muotoon.

 

Plotteritiedosto koostuu pisteistä (aktivoituu ohjelmassa tuplaklikkauksella). Elektronisen leikkurin veitsi kulkee jokaisen pisteen lävitse. Pisteet ovat siis eräänlainen navigointisuunnitelma.

 

Näitä pisteitä voi siirtää, poistaa tai lisätä. Ne voivat olla avonaisia tai suljettuja kokonaisuuksia. Mikäli ohjelma ei anna tehdä muutoksia tiedostoon, tulee pisteiden yleensä muodostaa suljettu kokonaisuus. Tällöin kahden pisteen välilinen matka tulee n.s. sulkea.

elektroninen leikkuri

Tekstit ja fontit

Ohjelmiin sisältyy valmiita fontteja. Mikäli omaa silmää miellyttävää ei löydy, voi fontin ladata toiseen kuvankäsittelyohjelmaan ja suunnitella tekstin kyseisellä ohjelmalla. Ohjelmassa sitten tallennetaan tiedosto joko sopivaksi plotterointitiedostoksi (esimerkiksi .svg -formaatiksi) tai elektronisen leikkurin omaan ohjelmaan sopivaksi tiedostoksi jatkokäsittelyä varten.

 

Voit myös tehdä halutulla fontilla kirjoitetusta sanasta (mieluusti valkoinen pohja ja musta fontti) JPG- tai PNG -näyttökaappauksen ja muokata leikkuritiedoston ”Image Tracing” -ominaisuuden avulla. Voit esimerkiksi selailla ja kokeilla lisenssivapaita fontteja Google Fonts -palvelussa. Myös fontteihin pätee tekijänoikeudet ja lisenssit.

 

Teksteistä saa hauskoja etikettejä leikittelemällä esimerkiksi ”Create Offset Line” -toiminnolla. Tämä toiminto lisää kehykset tekstin ympärille.

 

Varsinkin kiemuraisen kaunokirjaimellisen fontin kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei lopullisessa leikkaussuunnitelmassa ole päällekkäisiä tai toisia elementteja ylittäviä leikkausviivoja. Yleensä fontti tulee tätä varten sulauttaa yhtenäiseksi ”Process Overlap” ja ”Weld” -toiminnon avulla.

 

Myös tekstit rakentuvat pisteistä, jotka aktivoituvat tuplaklikkaamalla. Tämä mahdollistaa yksittäisten kirjainten muokkaamisen.

etikettien suunnitteleminen

Elektroninen leikkuri: Yksivärisestä moniväriseksi

Tässä tekstissä keskityttiin lähinnä yksinkertaisiin ja yksivärisiin projekteihin, jotka saa leikattua yhdeltä vinyylikalvolta tai pahvilta yhdellä leikkauskerralla. Tällöin plotteritiedosto sisältää ”reikiä/aukkoja”, jotka leikataan irti halutusta materiaalista (esimerkiksi pahvi tai vinyylikalvo) ja jonka kohdilta paljastuu sen materiaalin pinta (esimerkiksi puu), jolle kyseinen materiaali myöhemmin kiinnitetään. Leikattu materiaali siis tavallaan muodostaa kehykset toisen materiaalin päälle.

 

Monivärinen plottaus pahvista tai itseliimautuvasta vinyylikalvosta/tarra-arkista on tietenkin helppoa, sillä osat voi liimata toistensa päälle helposti. Lämpöprässin avulla kiinnitettävät moniväriset kuvat vinyylikalvoista (esimerkiksi vaatteisiin) vaativat enemmän suunnittelua, jotta kalvo ei vahingoitu uudelleen lämmittäessä.

 

Monivärisestä plottauksesta kirjoitan kylläkin myöhemmin lisää, jottei blogiteksti paisu järjettömyyksiin. 🙂