terenauha vaatteessa

Ompelukylässä rakastetaan vaihtelua. Tänään joustocollegesta taaperolle valmistettua vaatesettiä koristaa terenauha, koristeommel ja plottaus.

Terenauha koristeena

Hyödynnän mielelläni tereitä saumoissa. Koen, että terenauha rajaa väriblokit mukavasti ja näyttää sisustus -tuotteissa, esimerkiksi koristetyynyissä, laadukkaalta ja huolitellulta yksityiskohdalta. Tavallinen yksivärinen housunlahje näyttää jotenkin vauhdikkaammalta ja raikkaalta kun siihen ompelee kontrastia värikkäällä terenauhalla.

 

Tereiden käyttö tekee saumasta paksun ja välillä vähän tönkön. Saumaan tulee nimittäin neljä kerrosta kangasta. Tavallisella ompelukoneella sauman voi tietenkin silittää auki, jolloin se asettuu litteämmin. Paksu sauma saattaa kuitenkin olla epämiellyttävä pienelle ja paljon makaavalle vauvalle, joten parhaiten terenauha sopii isompien lasten, teinien ja aikuisten väljiin vaatteisiin, asusteisiin ja sisustukseen.

 

Ideoita tereiden käyttöön:

 • Penaalin tai meikkipussin sauma
 • Väriblokkien saumat
 • Lököhousujen ulkoinen sivusauma
 • Koristetyynyt
 • Tuolin istuintyynyt ja lattiatyynyt
 • Ompelukoneen suojahuppu
 • Raglan -hihan kainalosauman ympäri
 • Hihansuun ja resorin välissä
 • Taskun reuna
 • Kääntötakin tai liivin reunat
 • Takin kauluksessa
 • Korsetissa
 • Tarhatossun reunassa

Vinkki: Värimaailmaan sopivat nepparit, vetoketjut, nyörit (pienillä lapsilla ”huijarin -nyörit”), napit ja niitit toimivat tereiden kaverina erinomaisesti ja tekevät lopputuloksesta leikkisän herkullisen.

terenauha taskun reunassa

Terenauhan valinta

terenauha kaikissa väreissä

Terenauhan valmistaminen itse ei ole rakettitiedettä. Kyseessä on kaistale kangasta, joka taitetaan nurjat puolet vastakkain niin, että reunat kohdistuvat. Tämän kaistaleen taitokseen ommellaan niin paksua nauhaa/nyöriä/pyöreä kuminauhaa, että kangaskaistale pullottaa. Nauha kiinnitetään paikalle mahdollisimman läheltä saumaa kulkevalla ompeleella ns. tunnelin tyyliin.

 

Ompelen lähestulkoon aina vailla valmista suunnitelmaa, usein aloitan jämäkankaista ja sitten kaivelen kaapista sopivaa härpäkettä yksityiskohtia varten. Suunnitelma valmistuu siis työn edistyessä. Tästä syystä ostan terenauhat aina valmiina. Kun nauhaa ja härpäkkeitä on kaapissa eri väreissä, inspiroi se aivan eri tavalla hyödyntämään niitä kun ei tarvitse ensimmäiseksi kaivaa viivotinta ja leikkuria esiin pientä yksityiskohtaa varten. Olen sellaisissa perusjutuissa patalaiska 🙂 

 

Koska terenauha valmistuu kangaskaistaleesta ja nauhasta, voi tereitä valmistaa useista eri materiaaleista, sekä eri väreissä ja paksuuksissa. Pari huomiota nauhan valinnasta:

 • Paksu nyöri tarkoittaa messevää huutomerkkiä tai makkaramaista muotoa.
 • Liian ohut nauha ei näy juuri ollenkaan, koska se joko katoaa saumaan tai pussittaa rumasti.
 • Joustamattomasta kankaasta tehty terenauha tekee saumasta joustamattoman -> Joustavan neuloksen ominaisuudet katoavat, saumat ratkeavat ja sauma aaltoilee.
 • Joustavaa terenauhaa saa käyttämällä Jersey -kangasta ja pyöreää kuminauhaa.

Näin terenauha ommellaan

Idea on simppeli: asettele terenauha kahden kangaspalan väliin, joiden oikeat puolet ovat vastakkain.  Terenauhan ja kahden kangaspalan reunat kohdistetaan. Sitten sauma ommellaan mahdollisimman läheltä terenauhan nyöriä. Nyöri kulkee neulan vasemmalla puolella, sillä sen täytyy jäädä oikealle puolelle näkyviin.

 

Ompelen tereet aina saumurilla. Olen ostanut tarkoitukseen sopivan tere- ja nyörijalan, jolla homma sujuu kuin tanssi ja onnistuu joka kerta huolimatta kaahailevasta saumurin surauttelusta. Paininjalassa on syvennys tai oikeammin v -muotoinen kohouma, jonka alla nyöri kulkee. Tämä ”nyörilatu” ohjaa nyöriä vaikka kankaasta ei pitäisi kiinni ja estää nyörin muljahtelun paininjalan alla.

 

Tereiden ompelu sujuu tavallisella ompelukoneella ilman erityistä tere -paininjalkaa. Tarvitset kuitenkin kapean paininjalan, jotta pääset mahdollisimman lähelle reunaa. Esimerkiksi piilo-ompeleisiin tai vetoketjuihin käytettävät paininjalat toimivat hyvin.

Ompeluhaasteet ja ratkaisut

Tereiden haasteet liittyvät mielestäni kahden terenauhaa sisältävän sauman kohdistamiseen ja yhteen ompelemiseen. Väriblokit näyttävät nimittän todella tökeröiltä, mikäli värit eivät osu saumassa kohdakkain. Paksu sauma muljahtelee herkästi paininjalan alla, eikä vähemmän terävä saumurin leikkuri selviydy tehtävästä riittävästi. Mikäli terettä sisältävä sauma jämähtää veitsen alle, vetäytyy sauma vinoon tai saumuri alkaa ompelemaan leikattua kangashöttöä sauman sisälle. Näin saumasta tulee hyvin hyvin paksu ja epämukava.

 

Ongelma ratkeaa kun saumaa pyrkii saamaan ohuemmaksi ja puristaa väriblokin saumoja tiukasti yhteen ommeltaessa. Vinkit:

 • Poista n. 1-1,5cm nyöriä tereestä ennen saumaamista.
 • Asettele saumat yhteen niin, että niistä tulee mahdollisimman litteät.
 • Ommellessa saumurilla tereen kohdalta voi poistaa loven, eli leikata saksilla pois. Näin saumurin veitsen ei tarvitse yrittää leikata saumaa vaan terenauhaa sisältävä sauma kulkee veitsen vasemmalta puolelta ohitse. Varo, että lovesta tule niin isoa että terenauha jää ompelematta saumaan.
 • Saumurilla ommeltaessa kannattaa saumaa painaa tereiden kohdalta tiukasti yhteen kun kangas siirtyy veitsen ja neulan lävitse. Näin differentiaalisyötin tai saumurin veitsi ei siirrä väriblokkien saumaa paikoiltaan, vaan saumat kohdistuvat kauniisti.

Katso alta kuvasarja tereiden ompelusta saumurilla.

Tereiden ompelu saumurilla

Taaperon vaatesetti

terenauha paidassa
terenauha housuissa

Tein kummipojalleni vaatesetin joustokollegesta, johon ompelin terenauhaa väriblokkien saumoihin. Housuissa tein tereitä sivusaumoihin ja taskuun. Lisäksi kiinnitin housujen taskun monivärisellä langalla ylä- ja alapeitetikkikoneen joustavalla koristeompeleella, jolloin tasku ei jatkuvasti pullota ja pussita. Joustosta ja liikkumavapaudesta tinkimättä. Käytin samaista ommelta myös kaula-aukon koristeompeleena.

 

Tereiden kaveriksi plottasin paitaan kuvan käärmeestä metalli-flex -kalvoilla. En ole kovin tyytyväinen plottauksen onnistumiseen, sillä kalvo ryppyyntyi välittömästi ja harmaa pohjaväri ei tarjonnut riittävästi kontrastia taustalle. Todennäköisesti kuva kuluu nopeasti rumaksi. Taisi olla liikaa lämpöä lämpöpressissä tai ehkä materiaali oli sittenkin liian joustava. Alunperin ajattelin plotata käärmeen myös housuihin, mutta luovuin ideasta huonon lopputuloksen vuoksi.

 

Settiin kuuluva paita valmistui Stick and Stylen Freebie -peruspaidan kaavalla (saksaksi). Muokkasin kaavaan väriblokit, tein kaavasta väljemmän ja jätin nepparit pois. Housut olen tehnyt Pigellin Freebooks -kaavalla (Einfältig, Knickerbocker, saksaksi), ilman laskosta.

 

Setistä tuli aika kiva ja kummipoikani tykkää siitä toivottavasti yhtä paljon kuin minä!